IKRAM Mesir

Profile

Menu Style

Cpanel
 
 
 
 
 
 
 
 

Aktiviti

 
 
 
 

Artikel Terkini

Intifadah al-Aqsa: Peristiwa, Sebab dan Kesan

Email

Latar belakang

Terma intifadah secara harfiahnya bermaksud gegaran. Perkataan al-Aqsa, juga dikenali sebagai Baitul Muqaddas merupakan tempat ibadah ke-3 paling mulia dalam Islam. Judaisme merujuknya sebagai Temple Mountain, tapak paling suci bagi agama Yahudi dan didakwa pernah dibina atasnya Haikal Sulaiman. Intifadah al-Aqsa pula merujuk kebangkitan rakyat Palestin menentang Israel. Lawatan provokasi Ariel Sharon ke Haram As-Syarif pada 28 September 2000 merupakan pencetus yang mengakibatkan kemarahan dan kebangkitan rakyat Palestin. Kebangkitan ini dinamakan Intifadah al-Aqsa atau Intifadah ke-2. Ianya berlaku 2 bulan selepas gagalnya Proses Oslo. Intifadah al-Aqsa berlangsung tidak hanya semata-mata kerana tindakan Ariel Sharon, tetapi juga hasil siri peristiwa selama berpuluh tahun dan multifaktorial yang membawa kebangkitan ini. Namun dalam artikel yang ringkas ini saya hanya akan mengulas salah satu faktor tercetusnya Intifadah ke- 2 iaitu kegagalan perjanjian Oslo.

Read more...

Tinggi Manakah Darjat Ibu Bapa?

Email

Sepanjang perjalanan hidup ini aku banyak bertemu dengan manusia yang baik hati, suka membantu, atau paling tidak, menggembirakan hati. Jadi memang secara fitrah, manusia itu suka pada kebaikan. Oleh sebab itu, Islam sebagai agama fitrah menuntut setiap orang untuk berlaku baik antara satu sama lain. Maka insan yang paling dituntut untuk diperlakukan dengan baik ialah ibu bapa.

Read more...

Kalam Rasmi Timbalan Presiden Bersempena Hari Raya Haji

Email

Alhamdulillah kita berkesempatan bertemu dengan 10 awal Zulhijjah yang di dalamnya sangat banyak kelebihan seperti yang digariskan dalam satu hadis;

Imam al-Bukhari Rahimahullah meriwayatkan daripada Ibnu ‘Abbas r.a bahawa Baginda Nabi SAW bersabda yang bermaksud :

“Tiada suatu hari pun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini – iaitu sepuluh hari Zulhijjah”. Para Sahabat Baginda bertanya : “Apakah juga (pengecualian itu) termasuk jihad pada jalan Allah?" Ujar Baginda : “Tidak juga (termasuk) berjihad pada jalan Allah kecuali bagi seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun”.

Read more...

Kalam Rasmi Presiden KIM Bersempena Hari Kebangsaan 2016

Email

Hari yang penuh bersejarah, disambut dengan penuh meriah kini tiba lagi. Tarikh keramat 31 Ogos 1957 merupakan tarikh yang tidak mungkin dilupakan oleh seluruh rakyat Malaysia. Tarikh yang menjadi saksi pengorbanan tokoh pejuang tanah air kita yang tercinta. Perjuangan membebaskan tanah air daripada cengkaman penjajah dan anasir jahat yang menganggu-gugat keamanan dan keselamatan tanah air dan seluruh isinya.

Hari ini, kita menyaksikan rakyat Malaysia mampu menikmati hidup yang aman damai kesan daripada titik peluh dan darah para pejuang yang kita sanjungi. Namun, keamanan dan kedamaian ini sewajarnya dipelihara sebaiknya agar generasi akan datang berpeluang merasai nikmat hidup di bawah naungan pemerintahan yang adil dan saksama, memperoleh hak sebagai rakyat dan hidup aman bahagia tanpa sebarang permusuhan.

Read more...

Memaknai Erti Sebuah Kemerdekaan

Email

Merdeka! Itulah yang sering dilaungkan  setiap detik 12.00 tengah malam tanggal 31 Ogos. Secara zahirnya, kita telah merdeka selama 59 tahun  dan usaha memerdekakan Malaysia (dahulu dipanggil Tanah Melayu) ini telah mengambil masa hampir 500 tahun. Begitulah usaha bagi mencapai sebuah kemerdekaan. Prosesnya lama dan panjang. Zahirnya, kita telah lama merdeka. Namun hakikatnya, benarkah kemerdekaan yang dikecapi ini merupakan nikmat sebenar-benar merdeka?

Apabila Rib’I Bin Amir menghadap Rustum, kata-kata ini cukup untuk memberikan sebuah makna kemerdekaan! Panglima Islam ini menyatakan dengan penuh ‘izzah (bangga):-

“Allah mengutus kami untuk mengeluarkan manusia daripada perhambaan terhadap manusia menuju kepada Sang Pencipta. Menyelamatkan manusia daripada kezaliman atas nama menuju keadilan yang diwujudkan oleh Islam. Membawa manusia daripada kesempitan dunia menuju kelapangan dunia dan akhirat.”

Read more...

More Articles...


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/ikrammesir/public_html/v1/templates/ja_rasite/html/com_content/featured/default_links.php on line 17