IKRAM Mesir

Profile

Menu Style

Cpanel
 
 
 
 
 
 
 
 

Aktiviti

 
 
 
 

Artikel Terkini

Majlis Penutupan TARAWIH '17 Berlangsung Meriah

Email

 TANTA, 24 Jun 2017 - Segala puji bagi Allah yang telah mengizinkan program TARAWIH'17 Tanta untuk dilaksanakan dengan baik sejak awal pelancarannya. Pada tarikh ini bersamaan hari Sabtu, 29 Ramadan 1438H telah menyaksikan berakhirnya program TARAWIH'17 Tanta. TARAWIH'17 Tanta merupakan program penghayatan Ramadan seiring dengan pelaksanaan TARAWIH'17 oleh Kelab IKRAM Mesir di muhafazah lain.

Read more...

Salam Aidil Fitri 1438H

Email

Allahu akbar wa lillahil hamd!

Alhamdulillah atas segala nikmat dan rahmat-Nya, sekali lagi kita dapat menyambut Hari Raya Aidil Fitri. Hari yang menjadi simbolik kemenangan kita setelah bermujahadah selama sebulan dalam melipatgandakan amal-amal soleh. Pastinya kita mengharap amal tersebut diterima dan mampu diteruskan sebagai bekalan menempuh 11 bulan mendatang.

Read more...

Hari Raya Kita Sepatutnya Bagaimana?

Email

 Pejam celik, kita hanya tinggal sehari sahaja lagi sebelum Ramadan berlalu pergi. Bagi sesetengah umat, hati justeru menangisi perpisahan bersama madrasah terulung ini. Bagi sesetengah yang lain, mindanya sudah jauh membayangkan persiapan raya Aidilfitri ; hiasan rumahnya, bajunya, dan susunan masa untuk menziarahi sahabat handainya. Barangkali saat maghrib tiba, dia langsung tersedar daripada lekanya menanti Syawal sehingga mengabaikan Ramadan yang berlalu tanpa menunggunya sesaat pun. Itulah lumrah manusiawi.

Sewaktu saya mengambil peperiksaan SPM, perasaan hati saya bercampur baur. Separuh hati sibuk menyusun impian dan cita-cita seterusnya ke menara gading sedang separuh hati lagi sebak membayangkan masa-masa terakhir mengumpul kenangan dan pengalaman di sekolah yang semakin berkurangan dan terhad. Begitu jugalah keadaan hati tentang Ramadan dan Aidilfitri. Aidilfitri ialah hari konvokesyen bulan Ramadan. Ia merupakan satu simbolik perubahan ke satu tahap yang lebih baik daripada sebelumnya. Maka, ia merupakan satu keraian yang baik. Allah telah menceritakan tentang cara terbaik untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri ini dalam al-Quran.

Read more...

Misi Tak Mustahil : Ramadan Yang Super

Email

 Hari berganti hari. Masa kian berlalu tanpa meninggalkan jejak sedikit pun. Penggal kedua Ramadan juga semakin menghampiri penghujungnya. Ramadan yang super adalah apabila kita berjaya melalui Ramadan dengan penuh ketakwaan.

Daripada Anas bin Malik RA, Rasulullah SAW bersabda, "Rugi bagi mereka yang berada dalam bulan Ramadan tetapi Allah tidak mengampuninya."

Jadi, bagaimana dengan amal kita? Adakah kita benar-benar memanfaatkan anugerah masa dan bulan yang mulia ini sebaiknya? Bagaimana pula dengan semangat kita? Adakah masih bertenaga seperti pada awal Ramadan ataupun hampir-hampir layu dek panjangnya bacaan imam dalam solat sunat tarawih?

Read more...

Syantah Ramadhan Menyuburkan Ukhuwah

Email

ISKANDARIAH, 9 Jun - Menyahut seruan mencapai takwa pada bulan Ramadan, Kelab IKRAM Mesir Cawangan Iskandariah (KIMCI) telah menganjurkan sebuah program ‘Syantah Ramadhan’ di Iskandariah.

Read more...

More Articles...