IKRAM Mesir

Profile

Menu Style

Cpanel
 
 
 
 
 
 
 
 

Aktiviti

 
 
 
 

Artikel Terkini

Perkhemahan Musim Panas Menyuntik Ruh Tarbiah

Email

KUALA KUBU BHARU, 24 Ogos – Baru-baru ini, dalam usaha melahirkan ahli-ahli yang seimbang dari sudut rohani dan jasmani, Kelab IKRAM Mesir (KIM) telah mengadakan satu perkhemahan bertempat di Bukit Kutu, Kuala Kubu Bharu, Selangor. Perkhemahan yang diberi nama “Mukhayyam Soifi '16 – Hiking & Camping” itu telah disertai oleh ahli-ahli KIM yang sedang bercuti di Malaysia bersempena cuti musim panas.

Ketua komandan perkhemahan, Muhamad Firdaus Rahim berkata, "Alhamdulillah, program berlangsung dengan jayanya. Matlamat kita untuk mengumpulkan ikhwah dari pelbagai muhafazah dan menjalankan aktiviti kecergasan disamping melatih ketahanan fizikal berjaya. Mukhayyam ini juga diadakan untuk mengumpulkan ahli yang masih bercuti di Malaysia kerana kita percaya tarbiah itu bukan bermusim atau berlaku hanya pada waktu lapang.”

Perkhemahan yang berjalan selama dua hari satu malam itu bermula dengan sesi perkongsian tarbiah pada malamnya. Antara yang dikongsikan ialah mengenai qowiyyul jism (sihat tubuh badan), salah satu sifat yang perlu ada pada diri seorang muslim. Mempunyai tubuh badan yang sihat dan kuat menjadi faktor kepada lancarnya perjalanan dakwah dan tarbiah seseorang. Malah ia turut menjadi sumber kekuatan kepada ikhwah untuk terus konsisten dalam gerabak dakwah.

Read more...

Istirehatkah Kita?

Email

"Maka apakah kamu mengira bahawa Kami Menciptakan kamu dengan sia-sia (tanpa ada tujuan) dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?"
[23:115] 

Ikhwah dan akhawat perindu syurga, masih ingatkah kita pada ayat ini?
Masih sedarkah kita akan tujuan kehidupan ini?

Sungguh kerdil rasanya menjadi seorang manusia apabila diangkat darjat menjadi seorang hamba kepada yang Maha segala-segalanya malah dilantik sebagai seorang khalifah di muka bumi ini.

Kemuliaan yang Allah kurniakan buat kita ini sekaligus membawa tuntutan-tuntutan kehidupan yang sangat banyak untuk kita laksanakan. Maka benarlah kata-kata Imam Ahmad bahawa kerehatan bagi seorang Mukmin itu adalah apabila kakinya telah melangkah ke syurga.

Read more...

9 Persatuan ‘Turun Padang’ Jayakan The Tabarro’ Project 4.0

Email

KAHERAH, 5 Ogos – Kira-kira seramai 60 sukarelawan yang terdiri daripada mahasiswa Malaysia dari pelbagai universiti dan persatuan seluruh Mesir turun ke Madinat Nasr bagi menjayakan program “The Tabarro’ Project 4.0”.

Read more...

Pendakian Bermisi; QoKers menawan Bukit Tabur

Email

KUALA LUMPUR, 31 Julai – Cuti musim panas di Malaysia pada tahun ini diserikan lagi dengan Qowiy Hikers (QoKers), sebuah aktiviti mendaki di Bukit Tabur, Taman Melawati, Kuala Lumpur anjuran akhawat IKRAM Mesir pada hari Ahad yang lalu. Perjuangan menawan bukit setinggi 1171 kaki; yang terletak 30 minit perjalanan dari ibu kota ini disertai oleh mahasiswi IKRAM Mesir daripada pelbagai universiti dan muhafazah.

Sehari sebelum hari pendakian, para peserta telah berkumpul di Setiawangsa, Kuala Lumpur untuk sesi taklimat dan set kompas sebelum bertolak ke lokasi pada keesokan harinya. Pendakian bermula pada jam 9 pagi dan semua peserta berjaya untuk tiba di puncak 1 jam 30 minit kemudian. Segala penat lelah semasa mendaki seakan-akan hilang tatkala melihat permandangan indah Empangan Klang Gates yang terbentang indah dari puncak Bukit Tabur itu.

Read more...

Ukhuwah Fillah Hanyalah Slogan 'Poyo'?

Email

Sejak bergelumang dengan dunia dakwah dan tarbiah, ataupun lebih dikenali sebagai kumpulan ‘kaki usrah’, frasa ukhuwah fillah sentiasa dilagukan dan diperdengarkan. Slogan dan syiar itu ditekankan sebagai asas kekuatan. Aktiviti makan bersuap dan setalam, saling bertukar hadiah dan bernasyid bersama sambil tangan digenggam erat merupakan contoh perkara yang pada awalnya janggal tetapi semakin lunak dan mesra sejak memilih untuk turut serta bersama kumpulan yang ingin memperbaiki diri dan menyeru manusia.

Namun sering sahaja ukhuwah itu teruji. Semakin lama bersama semakin banyak kekurangan yang terpampang dan terlihat. Akhirnya benih kecewa mula mekar dan sangka buruk makin subur. Hal yang kecil diperbesarkan. Perselisihan bertukar menjadi persengketaan. Daripada isu yang kecil seperti giliran memasak dan kebersihan rumah sehingga pengurusan usrah dan tarbiah di kawasan, segalanya menjadi hodoh di mata dan benci di jiwa sehingga jauh di sudut hati meratibkan kalimah, ‘poyo sahaja geng usrah ini’, ‘mana ukhuwah fillah abadan abada yang menjadi siulan?’, ‘cakap tak serupa bikin’, hipokrit, sembang kencang.

Read more...

More Articles...


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/ikrammesir/public_html/v1/templates/ja_rasite/html/com_content/featured/default_links.php on line 17